MANCHESTER United yang akan berkunjung ke Blackburn hari ini, akur kemenangan penuh baki perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL) musim ini belum mencukupi untuk mengatasi pendahulu, Chelsea.

United berpeluang memintas pasukan kendalian Carlo Ancelotti dengan kelebihan satu mata, tetapi ia bersifat sementara kerana Chelsea tidak terbabit dalam perlawanan liga hujung minggu ini, hanya melayan Bolton Selasa ini.

Namun skuad Alex Ferguson tampak semakin pulih daripada kekecewaan tiga perlawanan lalu yang menghancurkan impian kejuaraan mereka musim ini.

Bermula dengan kekalahan 2-1 di Munich yang menyaksikan Wayne Rooney ditimpa kecederaan pergelangan kaki, United terus dirundung malang apabila teraju EPL terlepas kepada Chelsea yang menewaskan mereka 2-1 di Old Trafford, hujung minggu lalu.

Bagi tiga perlawanan selepas ini, United bermain lebih awal berbanding Chelsea, memberikan mereka peluang untuk meletakkan tekanan ke atas kelab dari Stamford Bridge itu. Ferguson akui satu-satunya cara untuk muncul juara ialah dengan mengharapkan Chelsea tercicir mata.

“Tumpuan utama kami ialah menang baki perlawanan musim ini,” kata Ferguson. “Ia memang tugas sukar tetapi ia sudah sebati dengan kelab ini yang memang mampu melakukannya.

“Jika Chelsea melakukan kesilapan, dan kami mengumpul mata penuh, memang terlewat bagi mereka untuk mengejar semula. Itu saja kelebihan yang kami ada. Dari segi perlawanan, kedua-dua kelab berdepan lawan sukar.”

Menurut Ferguson, hanya Arsenal yang mempunyai laluan mudah dan ini memberi impak besar dalam situasi sekarang. “Tetapi saya lebih suka berada di tempat Chelsea sekarang, walaupun saya yakin pasti akan berlaku kesilapan di peringkat ini,” kata Ferguson.

Ferguson juga enggan memohon maaf di atas kritikan yang dilemparkan kepada pemain Bayern Munich ketika menang 3-2 ke atas kelab Jerman itu Rabu lalu. Pengurus United itu berang dengan tindakan pemain Bayern mengerumuni pengadil selepas Rafael da Silva mengasari Ribery.

Tindakan itu dikatakan mendorong pengadil melayangkan kad kuning kedua buat da Silva dan Ferguson menggunakan perkataan ‘typical Germans’ (tabiat biasa orang Jerman) dalam kenyataannya kepada wartawan televisyen.

Leave a Reply