TOTTENHAM Hotspur mengesahkan tempat ke Liga Juara Eropah bagi musim depan selepas menjamin sekurang-kurangnya tempat keempat Liga Perdana Inggeris apabila menewaskan pesaing utama, Manchester City 1-0 di Eastland sebentar tadi.

Jaringan Peter Crouch pada minit ke-83 sudah cukup buah anak buah Harry Redknapp untuk menyekat harapan City dan kini Spurs masih berpeluang merebut tempat ketiga daripada Arsenal.

Kali terakhir Spurs menyertai Piala Eropah adalah pada tahun 1961 dan mereka berhak untuk menentang antara yang terbaik di rantau ini sekali lagi selepas mempamerkan persembahan bertenaga menerusi penguasaan di sepanjang perlawanan.

Pasukan utara London itu yang bertungkus lumus untuk memenangi perlawanan itu akhirnya berjaya mendapatkan gol yang dinantikan pada minit ke-83 selepas menanduk masuk bola tampanan penjaga gol City, Marton Fulop pada jarak dekat.

Landasan Kejayaan

Mengimbas kecemerlangan Tottenham musim ini, kelab berpengkalan di White Hart Lane itu bermula garang apabila menundukkan Liverpool 2-1 pada aksi pembukaan Liga Perdana Inggeris musim ini.

Kemudiaannya anak buah Redknapp membelasah Hull City 5-1 pada perlawanan berikutnya.

Kekalahan berturut-turut kepada pencabar kejuaraan EPL, Manchester United dan Chelsea merencatkan sedikit kedudukan Spurs di awal musim.

Buat seketika Spurs berjaya bangkit dengan membenam Burnley 5-0 namun keupayaan Redknapp sekali lagi teruji apabila tewas 0-3 kepada Arsenal di Stadium Emirates.

Spurs kemudiannya menjadikan Wigan mangsa belasahan menerusi kemenangan paling bersejarah sepanjang musim ini. Menang 9-1 di White Hart Lane.

Pada pertengahan bulan lalu, Spurs berjaya membalas kekalahan di tangan Arsenal dalam aksi di White Hart Lane sebelum menjadikan Chelsea mangsa berikutnya tiga hari kemudian.

Walau pun gagal menandingi kehebatan Manchester United selepas itu namun persembahan konsisten anak buah Redkanpp membuatkan penyokong setia kelab London itu tiada sebab untuk berpaling tadah apabila pasukan mereka kini setanding dengan kelab elit Eropah lain.

Leave a Reply