man united vs tottenham 2015

Manchester United layan Tottenham aksi pembukaan

SAINGAN Liga Perdana England (EPL) musim 2015/2016 membuka tirainya hari ini.

Lima perlawanan akan berlangsung dengan aksi tumpuan sudah pastinya pertembungan antara Manchester United menentang Tottenham Hotspur.

Atas kertas, perlawanan itu mungkin seimbang, tetapi berdasarkan keputusan musim lalu, ia memihak kepada United.

Pada dua perlawanan musim lalu, Spurs menewaskan United 3-0 di Old Trafford dan seri tanpa jaringan pada aksi pertama di White Hart Lane.

Namun, musim ini United adalah sebuah pasukan yang berbeza dengan kehadiran beberapa muka baharu, antaranya Deepay dari Belanda serta bekas bintang Bayern Munich, Bastian Schweinsteiger.

Kehadiran mereka dikatakan bakal memantapkan jentera serangan United yang turut diperkuatkan kapten, Wayne Rooney.

Spurs pula yang dikendalikan Mauricio Pochettino tidak berbelanja mewah untuk membeli pemain baharu musim ini kerana dia memilih untuk terus memberi kepercayaan kepada sebahagian besar tenaga yang dilihat menyerlah musim lalu.

Pemain tumpuan dalam skuad Spurs sudah pastinya penyerang berbisanya, Harry Kane yang semakin mencipta nama di England serta pemain yang baru dibawa masuk Toby Alderweireld dari Southampton.

Kehadiran Alderweireld dikatakan bakal mengukuhkan lagi benteng pertahanan Spurs musim baharu ini.

Apa yang pasti, United mahu memulakan kempen dengan kemenangan dalam misi mengembalikan kegemilangan mereka dalam EPL.

“Kami akan tampil dengan semangat baharu dalam usaha memulihkan reputasi United yang agak tercalar musim lalu,” jelas pengurusnya, Louis van Gaal.

Leave a Reply