Andy Caroll mencatatkan hatrik bagi membantu Newcastle membenam Aston Villa 6-0 di St James’ Park.

Newcastle yang dibimbing oleh Chris Hughton mencatatkan kemenangan pertama sejak melangkah ke Liga Perdana Inggeris dari Championship musim lepas.

Pendatang baru itu mengambil peluang dari kegagalan pemain Aston Villa, John Carew menyempurna sepakan penalti pada separuh masa pertama untuk menguasai permainan.

Ini terbukti apabila gandingan Joey Barton, Kevin Nolan dan Caroll menjaringkan tiga gol dalam tempoh 22 minit.

Carroll sekali lagi cemerlang apabila menambah lagi dua gol pada separuh masa kedua.

Kenduri gol Newcastle bermula pada minit kelapan apabila Joey Barton merembat bola dari jarak 30 meter sekaligus menewaskan penjaga gol Aston Villa, Brad Friedel.

Friedel ditewaskan buat kali kedua kali ini dengan gandingan Jose Enrique dan Nolan, Nolan menyepak mudah bola muntah untuk gol kedua.

Caroll pada minit ke-34 merembat bola dari jarak dekat melalui hantaran sepakan sudut dari Barton untuk gol ketiga Newcastle.

Caroll sekali lagi pantas untuk menyambar bola muntah dan menjaringkan gol keempat Newscastle pada minit ke-67.

Nolan menjadikan Newcastle 5-0 dihadapan apabila merembat masuk bola hasil dari tandukan Shola Ameobi tiga minit sebelum permainan tamat.

Dalam masa kecederaan, pemain gantin. Xisco menjadi jentera gerakan untuk membantu Caroll melengkapkan hatriknya sekaligus kemenangan 6-0 untuk Newcastle.

Leave a Reply