Alex Ferguson berjaya memenangi dua gelaran Eropah bersama Manchester United.

MANCHESTER United sudah memulakan buruan mencari pengurus pasukan baru selepas Alex Ferguson memberitahu lembaga kelab berkenaan bahawa dia akan meninggalkan pasukan juara itu selepas membimbing mereka semusim lagi.

“Satu musim lagi dan selepas itu saya akan berundur,” kata pengendali berbangsa Scotland itu yang kini tampak mungkin menyudahkan musim dengan nota pilu.

Fergie akan meninggalkan United pada musim panas 2011 – enam bulan sebelum harijadinya ke-70 dan ketika ini sumber dari Old Trafford menegaskan penggantinya belum lagi diputuskan.

United sudah mula mendapat pandangan di kalangan tokoh bola sepak siapa lelaki paling layak bagi tugasan itu dan Fergie sendiri akan memberi input dalam pemilihan nanti.

Jose Mourinho yang kini membimbing Inter Milan jelas calon pilihan utama ketika ini walaupun dia belum dapat meyakinkan kelab Inggeris dia adalah satu pemilihan tepat.

Bekas pengurus Chelsea itu sudah pun memiliki rekod baik dengan memenangi gelaran dan mungkin dapat memenangi gelaran Liga Juara-Juara Eropah buat kali kedua.

Namun, dia dianggap pengurus yang ‘bersifat jangka pendek’ apabila berada dalam sesebuah kelab – statistik berbeza dengan Fergie yang membina empayar di Old Trafford selama 25 tahun.

Pengurus Barcelona, Pep Guardiola adalah antara calon lain dalam senarai United bersama pengurus England, Fabio Capello, Guus Hiddink, Martin O’Neill dan Arsene Wenger.

Lima calon pilihan ganti Ferguson

FABIO CAPELLO
Memiliki kontrak bersama skuad England sehingga 2012. Akan berusia 65 tahun apabila Fergie berundur.

PEP GUARDIOLA
Lebih sesuai bersama ‘keluarga’ Barcelona dan mungkin mendapati sukar dengan tugasan di kelab lain.

JOSE MOURINHO
Tidak kekal lama bersama kelab. Dua tahun di Porto, tiga di Chelsea dan kini mahu meninggalkan Inter.

ARSENE WENGER
Sudah lima tahun tanpa trofi tetapi kurang digemari di United walaupun ada sentuhan magis.

MARTIN O’NEILL
Ada karisma tetapi gagal mengemudi Aston Villa pecah masuk ke kelompok empat teratas liga.

GUUS HIDDINK
Tidak berminat pengurusan peringkat kelab dan gemar dengan tugasan antarabangsa. Baru dilantik pengurus Turki.

Leave a Reply