MANCHESTER City meneruskan rentak cemerlang bersama pengurus baru, Roberto Mancini selepas menang perlawanan pusingan ketiga Piala FA menumpaskan Middlesbrough 1-0 di Stadium Riverside, semalam.

Jaringan tunggal Benjani Mwaruwari pada minit ke-45, berjaya memberi kemenangan buat pasukan Liga Perdana England (EPL) itu, walaupun mereka menerima asakan sengit dari Boro pada babak akhir permainan.

Satu lagi pasukan yang beraksi di EPL, Aston Villa turut mencatat kemenangan apabila menyingkirkan Blackburn Rovers 3-1.

Villa memperoleh gol pertama melalui Nathan Delfouneso pada minit ke-12, bagaimanapun Blackburn mempunyai peluang untuk menyamakan kedudukan tetapi sepakan penalti yang diambil David Dunn pada minit ke-33, gagal disempurnakan.

Gol kedua Villa disumbangkan oleh Carlos Jimenez Cuellar pada minit ke-37, sebelum Blakcburn berjaya merapatkan kedudukan hasil jaringan Nikola Kalinic pada minit ke-55.

Bagaimanapun, penalti oleh Johan Carew pada minit akhir permainan, membunuh sisa harapan Blackburn untuk bangkit.

Turut mencatat kemenangan ialah Fulham yang mengenepikan cabaran Swidon Town selepas menang 1-0 hasil jaringan tunggal Bobby Zamora pada minit ke-16.

Bagaimanapun, hasrat mereka untuk menambah jaringan kedua terhalang selepas sepakan penalti yang diperolehi pada minit ke-63 disia-siakan oleh Andrew Johnson.

Pasukan bimbingan Harry Redknapp, Tottenham Hotspurs membuktikan kejaguhan mereka selepas membelasah Peterborough United 4-0 di White Hart Lane.

Niko Kranjcar muncul wira selepas menjaringkan dua gol pada minit ke-35 dan 57, manakala dua gol lagi disumbangkan oleh Jermaine Defoe pada minit ke-70 dan Robbie Keane minit ke-90.

Leave a Reply