CARLO Ancelotti memberi amaran kepada pemain Chelsea supaya tidak mudah berpuas hati kerana ini mungkin mengundang tragedi trofi kejuaraan EPL terlepas daripada genggaman mereka.

Skuad Ancelotti akan beraksi pada perlawanan terakhir menentang Wigan di Stamford Bridge, malam ini.

Chelsea menerajui liga dengan kelebihan satu mata mengatasi Manchester United, yang akan melayani kunjungan Stoke City pada perlawanan diadakan serentak.

Kelebihan aksi di padang sendiri dan menentang pasukan yang sudah tidak mempunyai apa-apa misi, Chelsea merupakan pilihan untuk merangkul kejuaraan pertama, selepas 2006.

Malah, Blues dilihat sebagai pasukan terbaik untuk melengkapkan saingan liga musim ini dengan cemerlang.

Ini kerana Chelsea mungkin menjulang Piala FA buat kali kedua pada perlawanan akhir, minggu depan.

Ancelotti mengakui pasukannya berada pada kedudukan kukuh ketika ini, malah menegaskan bahawa skuadnya akan mengekalkan keupayaan terbaik mereka pada perlawanan terakhir hari ini.

Katanya, perkara itu sangat penting bagi memastikan Blues tidak berputih mata di akhir musim, dengan menyaksikan trofi liga terlepas kepada seteru utama, United.

Begitupun, Ancelotti sedar Wigan mampu memberi ancaman kepada Blues pada pertemuan kali ini.

Pada pertemuan pertama kedua-dua pasukan awal musim ini, Chelsea kalah kepada Wigan di DW Stadium.

“Chelsea berada dalam situasi yang sangat bagus dan kami mahu mengakhiri musim ini dengan memperoleh mata penuh buat kali terakhir.

“Pasukan ini hanya perlu menempuhi satu sahaja lagi perlawanan.

“Kami boleh menentukan apa nasib yang akan diterima oleh pasukan ini apabila beraksi di laman sendiri, Stamford Bridge. Ia perkara yang sangat bagus.

“Biarpun keputusan masih belum diputuskan, kami mempunyai peluang terbaik untuk muncul juara.

“Ini berdasarkan kepada kecergasan yang dimiliki oleh pasukan, dalam keadaan yang baik dan bermotivasi tinggi untuk menghadapi perlawanan terakhir ini.

“Sehubungan itu, kami harus bersedia untuk beraksi dalam tempoh 90 minit.

“Kami akan menempuhnya dan berusaha melakukan yang terbaik,” kata Ancelotti.

Leave a Reply